adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
Özbek pilavı: Orta Asya ülkesinin ‘afrodizyak etkiye sahip’ ulusal yemeği
61 okunma

Özbek pilavı: Orta Asya ülkesinin ‘afrodizyak etkiye sahip’ ulusal yemeği

ABONE OL
29 Şubat 2024 00:12
Özbek pilavı: Orta Asya ülkesinin ‘afrodizyak etkiye sahip’ ulusal yemeği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İpek Yolu ülkelerinin neredeyse hepsinde pirinç, sebze, et ve baharat karışımı pilavlar çok meşhur. Ancak bu pilav daha çok Özbekistan’la ilişkilendiriliyor.

Özbek pilavının yeri o yüzden bu coğrafyada ayrı. Ülkede haftada en az bir kez muhakkak tüketilen bu yemek, ülkenin ulusal yemeği konumunda.

Aile kutlamalarının vazgeçilmez bir parçası olan Özbek pilavı doğumlarda, düğünlerde ve cenazelerde ve Hac’dan dönen insanları onurlandırmak için servis ediliyor.

İnanışa göre pilav ilk olarak, Orta Asya’daki seferleri sırasında ordusunu doyurmak için doyurucu bir yemek yapılmasını emreden Büyük İskender için ortaya çıkarıldı.

Yemek tarihi konusuna hakim Özbek tur rehberi Nilüfer Nuriddinova, “Bunu kanıtlayacak tarihi kayıtlara sahip değiliz, ancak bildiğimiz şey, 9. ve 10. yüzyıllarda pilavın burada çok popüler hale geldiği” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Pirinç bu bölgede bin yıldan fazla bir süredir temel bir gıda maddesi. Ekinleri hasat etmek ve hayvan yetiştirmek ağır fiziksel çalışma gerektiriyor. Dolayısıyla Özbek pilavı, büyük ölçüde tarımla uğraşan bir toplum için yüksek kalorili, besin açısından zengin ideal bir yemek.”

Özbek pilavı kısa süre önce UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne alındı. Bu da pilavın Özbek mutfağının geleneğinin ne denli önemli bir parçası haline geldiğinin kanıtı.

Nuriddinova, “Bu bir yemekten çok daha fazlası. Sosyal bağlar yaratıyor, dostluğu teşvik ediyor; ulusumuzu bir araya getiriyor” diye devam ediyor.

Kelimenin bile Özbek dilinin önemli bir parçası olduğunu söyleyen rehber, şunları söylüyor:

“Günlük dilimizde, ‘Dünyada sadece bir günün kaldığını biliyorsan, onu da pilav yiyerek geçir’ gibi laflarımız var. Bu, sonrasında mutlu ölebileceğiniz anlamına geliyor. Özbekistan’da pilavsız bir hayat düşünülemez.”

Özbekistan’da 100’den fazla farklı pilav çeşidi mevcut. Tarifler bölgeye ve mevsime göre farklılık gösteriyor. Ancak her çeşit için temel malzemeler aynı: Su, pirinç, soğan, havuç, et, yağ ve tuz.

Ülkenin en ünlü pilav restoranı, başkent Taşkent’in Yunusabad mahallesinde bulunan Besh Qozon. Orta Asya Pilav Merkezi olarak da biliniyor.

Orta Asya’nın en büyük pilav restoranlarından biri olduğu düşünülen Besh Qozon, dokuz büyük odun ateşi kazanında yapılan pilav ile günde 5 bin ile 8 bin arasında müşteriye hizmet veriyor.

Özbek geleneğine göre, her pilav tabağına non (ekmek) eşlik etmeli. Besh Qozon’un nonvoy’u yani fırıncısı Shokirjon Nurmatov.

Tüm mutfak personeli gibi o da “Allah’a dua ederek” işe başlıyor. Burada günde 3 binden fazla somun ekmek fırınlanıyor.

Aile evlerinde pilav geleneksel olarak kadınlar tarafından yapılıyor. Restoranlarda (ve özel günlerde), oshpaz olarak bilinen erkek bir şef tarafından çıkarılıyor.

Besh Qozon’un oshpaz’ı Fayzullah Sagdiyev, “Bunun nedeni büyük miktarlarda üretim yapmanın zor bir fiziksel iş olması. En büyük kazanım üç tona kadar pilav alabiliyor” diyor.

Ancak oshpaz’ların başka baskılar altında olduğunu da kaydediyor:

“Eğer bir misafir tadını beğenmediği için pilavını bitirmezse, bu o kadar utanç verici kabul edilir ki oshpaz kendi canına kıymayı düşünebilir.

“Neyse ki benim başıma hiç gelmedi.”

Pilav tarifinin olmazsa olmazları var. Tarif, beyaz ve sarı havuç, soğan, pirinç, su ve baharatların eklenmesinden evvel etin (koyun eti ve sığır eti karışımı) kavrulmasıyla başlıyor.

Sagdiyev, tuz, biber, zerdeçal ve esas olarak kimyon karışımı kullanıyor. Besh Qozon’un caykhana pilavı dört saat boyunca yavaş yavaş pişiyor. Pişmeden önce ise nohut ve kişmiş (ekşi bir kuru üzüm) ekleniyor.

Özbekistan’da pilav yapmak ve yemek Perşembe ve Pazar günlerine has bir şey.

Nuriddinova, “Bunun nedeni muhtemelen eski zamanlarda kırsal kesimden insanların mallarını satmak için şehir pazarlarına haftada sadece iki kez seyahat edebilmeleri” diyor.

“Dolayısıyla Perşembe ve Pazar günleri gerekli tüm malzemeleri satın alabilmek için daha fazla paraları oluyordu.”

‘AFRODİZYAK ETKİSİ’

Sagdiyev ise pilavın Perşembe günkü şöhreti için başka bir şey daha paylaşıyor. Pilavın afrodizyak olarak güçlü niteliklere sahip olduğuna dair yaygın bir düşünce olduğunu belirten Sagdiyev, bu nedenle çocuk sahibi olmak için popüler bir gün olan Perşembe gününün yemek için mükemmel olduğunu söylüyor.

Sagdiyev, bazı erkeklerin pilav kelimesinin aslında ön sevişme anlamına geldiğine dair şaka yaptığını, kazanların dibindeki yağın bazen doğal Viagra olarak içildiğini ve birçok oshpaz’ın erkek müşterilerine ekstra cinsel güç vermek için en iyi eti Perşembe günlerine ayırdığını söyledi.

Perşembe günleri hamile kalma geleneği ülkenin güçlü İslami inançlarıyla bağlantılı.

Sagdiyev, “Hz. Muhammed’in anne rahmine düştüğünde günlerden Perşembe olduğu düşünülüyor” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yani bebeğinizin zeki, uslu, melekler tarafından kutsanmış ve Allah’ı kabul etmeye açık bir kalbe sahip olmasını istiyorsanız, bugün bunu yapmak için iyi bir gün. Ama elbette bir tabak pilav yedikten sonra.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
erzurum escortdedektifcasibomistanbul escortfixbetKurumsal Mail Hizmetimatadorbetmatadorbethukuk forumevden eve nakliyaterzurum escortŞehirler Arası Nakliyateşya depolamaşehirler arası nakliyatDeneme bonusu veren sitelerhabereşya depolamamersin escorterotik shopdeneme bonusuescort bayanwebmaster forumcasibomistanbul escortesenyurt escortbeylikdüzü escortümraniye escortyerli pornocasibomcasino siteleripubg mobile ucantalya havalimanı transferjojobetsfx escortdeneme bonusu veren sitelercasibomfixbetbeylikdüzü escortfixbet
deneme bonusu veren siteler genellikle platformda sunulan yeni oyunları keşfetmelerine yardımcı olur. Kullanıcılar, deneme bonusları sayesinde sürekli olarak güncellenen oyun kataloğunu inceleyebilir ve yeni favori oyunlarını bulabilirler.
Yasal bahis siteleri Türkiye'de Spor Toto Teşkilatı tarafından denetlenir. Bu siteler, güvenilir ve adil oyun sağlar. Yabancı bahis siteleri ise lisanslı olup, global çapta hizmet verir. Bahis siteleri, kullanıcıların spor etkinliklerine olan ilgisini artırır ve kazanç sağlar.
deneme bonusu