adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Mutfağınızın kurtarıcısı: Karbonatın 8 farklı kullanım şekli!
52 okunma

Mutfağınızın kurtarıcısı: Karbonatın 8 farklı kullanım şekli!

ABONE OL
15 Haziran 2024 02:24
Mutfağınızın kurtarıcısı: Karbonatın 8 farklı kullanım şekli!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mutfakların demirbaşlarından biri olan karbonat, yıllardır genellikle sadece fırında pişirilen yemeklerle ilişkilendirilir. Ancak, temizlikte ve koku gidermede de oldukça etkili bir şekilde kullanılabilen çok yönlü bir maddedir. 1846 yılında ABD’de ilk üretildiğinden beri bir kabartma aracı olarak kullanılan karbonatın, mutfaklarda bu kadar tek taraflı bir görev üstlenmiş olması şaşırtıcıdır. 

Özellikle, pişirme süreçlerini değiştirip kızartma süresini kısaltması, dokuları düzenlemesi ve soslarda denge sağlaması gibi özellikleri göz önüne alındığında, onun mutfaklardaki potansiyeli oldukça büyüktür. Peki, mutfağınızın kurtarıcısı olan bu maddenin bilinmeyen kullanım alanları nelerdir? İşte karbonatın 8 farklı kullanım şekli…

KARBONATIN 8 FARKLI KULLANIM ŞEKLİ

1. Haşlanmış yumurtaları kolaylıkla soyun:

Yumurtayı soymak, bazen koca koca parçaları koparmak kadar sinir bozucu olabilir. Soyulması zor olan yumurtalar genellikle taze olanlardır çünkü taze yumurtaların beyaz kısımlarında bulunan karbondioksit, zamanla kabuktan sızmaya başlar ve yumurtanın soyulması daha kolay hale gelir. Ancak, yumurta beyazındaki pH derecesi dış müdahalelerle değiştirilebilir. Örneğin, haşlama suyuna biraz karbonat ekleyerek yumurtanın beyazı, kabuk iç zarında bulunan keratine sıkıca bağlanmaz ve yumurtanın soyulması daha kolay ve hızlı hale gelir.

2. Makarnalarınızı noodle’a dönüştürün:

Ramen noodle’ların en belirgin özellikleri, buğday bazlı hamurları ve içine dahil edilen kansui adı verilen malzemedir. Kansui, hamurun içine eklenen bir tür alkalin sudur. Bu alkalin tuzlar ve çözeltiler, noodle’ın pişme süresini, sertliğini, yapışkanlık derecesini ve çiğnenebilirliğini önemli ölçüde etkiler; ayrıca hamurdaki protein çeşitliliğini artırır. Bu etki o kadar güçlüdür ki, makarna gibi başka buğday bazlı hamurlar bile, sadece alkalin solüsyonu içinde pişirilerek noodle benzeri bir makarnaya dönüştürülebilirler.

3. Çıtır çıtır fırın patatesler yapın:

Patatesleri fırınlamadan önce karbonatlı suda haşlayarak, patateslerin çıtır çıtır bir doku kazanmalarını sağlayabilirsiniz. Bu, alkalin özellikteki karbonatın suyun pH değerini yükseltmesinden kaynaklanır. Artan alkalin pH derecesi, bitkinin hücre duvarlarındaki pektinin parçalanmasına neden olur. Pektin parçalandıkça, patates yüzeyi yumuşamaya başlar ve daha çıtır bir doku kazanır. Hızlıca suda bekletilen patateslerin bu yumuşak yüzeyleri, fırınlama sırasında kalın ve leziz bir altın sarısı çıtır tabaka oluşturur.

4. Etlerinizi yumuşatın:

Karbonatın yumuşatıcı etkisi sadece sebzelerle sınırlı değildir; mutfakların vazgeçilmezi olan, en sert etleri bile yumuşatmak için kullanılabilir. Etin su ve karbonattan oluşan bir solüsyona batırılması, etin yüzeyini alkali hale getirerek etin dokusunu değiştirir. Ancak, bitkilerde olduğu gibi yapısal moleküller parçalanmaz; alkali ortam, etin yüzeyinde bulunan proteinlerin doğasını değiştirir. Böylece et, ısıya maruz kaldığında proteinler birbirlerine bağlanmaz ve sonuç olarak et sertleşmez, pişirme süreci boyunca yumuşaklığını korur.

5. Hamur işlerinizin üzerini kızartın:

Evde hazırladığımız hamur işlerini, dışarıda satılan altın sarısı, kıyır kıyır olanlarla karşılaştırdığımızda biraz hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Profesyonel fırıncılar, bu göz alıcı renk ve dokuyu elde etmek için tehlikeli bir alkalin madde olan küllü su kullanırlar. Ancak karbonat da alkalin bir madde olmasına rağmen, pH değeri çok daha düşüktür, yani küllü suya kıyasla daha güvenlidir. Hamur işleri için kullanılan haşlama suyuna karbonat eklemek, proteinlerin ve şekerlerin Maillard reaksiyonunu hızlandırarak renk, aroma ve koku yoğunluğunu artırır. Hatta bu süreci, karbonatı önceden fırınlayarak daha da zenginleştirebilirsiniz. Ancak bunun karbonatı bir miktar zararlı hale getirebileceğini unutmamanız önemlidir.

6. Maillard reaksiyonunu hızlandırın:

Maillard reaksiyonu, yemeklerin lezzet, dokular ve aromalarının arkasındaki anahtar faktörlerden biridir ve iştahımızı kabartan bu unsurların temelini oluşturur. Karbonatın pişirme sürecine dahil edilmesi, bu reaksiyonu etkileyerek pişirme sürecini hızlandırır. Bu sayede yemeğin daha fazla ısıya maruz kalması gerekmez, bu da zaman tasarrufu sağlar ve yanma gibi riskleri azaltır. Örneğin, soğanları kavururken tavaya bir miktar karbonat ekleyerek uzun karamelizasyon sürecini önemli ölçüde, yaklaşık 30 dakika kadar kısaltabilirsiniz. Ancak, dikkate alınması gereken bir nokta var: zaten kırılgan olan soğanlara karbonat eklemek, tamamen parçalanmalarına ve sonuç olarak aşırı derecede yumuşak bir dokuya sahip olmalarına neden olabilir.

7. Fasulye pişirirken kullanarak sindirime yardımcı olun:

Yapılan araştırmalara göre, pişirme sırasında kullanılan sıvının pH değeri, baklagiller gibi yiyeceklerin pişme süresini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Örneğin, suya %1 oranında karbonat ekleyerek fasulyelerinizi, nötr veya asidik suda pişenlere kıyasla çok daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Bu durum, temel bir bilimsel etkileşime dayanır. Alkalin ortamlar, pektin moleküllerinin daha küçük parçalara ayrılarak zayıflamasına neden olur ve bu da fasulyelerin çok daha hızlı bir şekilde yumuşamasını sağlar. Karbonat ekleyerek pişirme süresini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

8. Soslarda asiditeyi dengeleyin:

Geleneksel gastronomi, fazla asidik bir sosta dengeyi sağlamanın iki yolu olduğunu belirtir: şeker veya yağ eklemek. Ancak bu katkılar, asidik etkiyi azaltırken yemeğin lezzetini ve dokusunu değiştirir. Bunun yerine, karbonat alternatif olarak kullanılabilir ve asiditeyi dengelemek için herhangi bir değişiklik yapmadan işlev görür. Karbonat, uygun bir şekilde uygulandığında, lezzete ya da dokuya müdahale etmez; bunun yerine, sadece asidik sosun pH düzeyini nötral seviyeye, yani 7’ye çeker.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
Full HD Film izleerzurum escortdedektifcasibomfixbetKurumsal Mail Hizmetimatadorbetmatadorbethukuk forumeryaman escorterzurum escortwebmaster forumuankara escortİzmit EscortTrade Smart Güvenilircasinolevanteryaman escorterotik shopdeneme bonususmm panelkişisel blogwebmaster forumEsenyurt EscortDeneme bonusu veren sitelerbursa kiralık daireinovapinyerli pornodedicated servercasinolevantEvden Eve Nakliyatcasinolevantprotein tozufixbettwitch viewer botfixbet
deneme bonusu veren siteler genellikle platformda sunulan yeni oyunları keşfetmelerine yardımcı olur. Kullanıcılar, deneme bonusları sayesinde sürekli olarak güncellenen oyun kataloğunu inceleyebilir ve yeni favori oyunlarını bulabilirler.
Yasal bahis siteleri Türkiye'de Spor Toto Teşkilatı tarafından denetlenir. Bu siteler, güvenilir ve adil oyun sağlar. Yabancı bahis siteleri ise lisanslı olup, global çapta hizmet verir. Bahis siteleri, kullanıcıların spor etkinliklerine olan ilgisini artırır ve kazanç sağlar.
deneme bonusu