İster hafif bir ağrı ister keskin bir acı olsun, baş ağrıları günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir. İşlerinizi yapmayı zorlaştırabilir, dikkatinizi dağıtabilir ve genel olarak rahatsız edici olabilir. Hızlı bir çözüm olarak ibuprofen almak cazip gelebilir, ancak mutfağınızda baş ağrısına iyi gelebilecek bazı doğal çözümler de bulunabilir. Baş ağrısı semptomlarını hafifletebilecek bazı yiyecekler ve içecekler vardır ve bu, baş ağrınızın nedenine bağlı olarak değişir.
FARKLI BAŞ AĞRISI TÜRLERİ
Tüm baş ağrıları benzer görünse de, aslında birçok farklı baş ağrısı türü vardır. Baş ağrıları, belirli baş yapıların aşırı aktivitesi veya sorunlarıyla ilgili olabilir (primer baş ağrıları) veya altta yatan bir durumdan kaynaklanabilir (sekonder baş ağrıları). Baş ağrıları ayrıca akut (geçici) veya kronik olabilir, yani en az üç ay boyunca her ay 15 veya daha fazla kez meydana gelirler.
En yaygın tür, dünya çapında 2 milyar insanı etkileyen gerilim tipi baş ağrısıdır. Migrenler de yaygındır ve dünya nüfusunun %12’sini etkiler. Ayrıca, migrenler engelliliğin ikinci en yaygın nedenidir. Ayrıca, nüfusun sadece %0.1’ini etkileyen, şiddetli ve tekrarlayan küme baş ağrıları da vardır.
BAŞ AĞRILARININ YAYGIN NEDENLERİ
Baş ağrılarının birçok farklı tetikleyicisi vardır. Bu tetikleyiciler, baş ağrıarını başlatan veya baş ağrılarının bir sonucu ya da belirtisi olan durumlardır ve kişiden kişiye değişebilir. Yaygın baş ağrısı tetikleyicileri şunları içerir:
Stres
Susuzluk
Açlık
Sinüs basıncı
Kafein yoksunluğu
Uyku problemleri veya uykusuzluk
Bilgisayar göz yorgunluğu
Boyun veya baş ağrısı
Alerjenler
Egzersiz
Kötü duruş
Belirli yiyecekler veya bileşenler (örneğin, alerji veya hassasiyet)
BAŞ AĞRILARINA NEDEN OLABİLEN BAZI YİYECEKLER
Baş ağrısı yönetimi genellikle baş ağrısı semptomlarını tetikleyen yiyeceklerden veya bileşenlerden kaçınmayı içerir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir, ancak yaygın yiyecek kaynaklı tetikleyiciler arasında çikolata, peynir, alkol, fermente gıdalar ve kafein bulunur. Bir doktor veya diyetisyen, hangi yiyeceklerin baş ağrılarınızı tetikleyebileceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
1. Muz
Açlık baş ağrısıyla uğraşıyorsanız, bir şeyler yemek belirtilerinizi azaltabilir. Açlık giderici liflerle dolu muzlara ulaşmayı deneyin. Lif, sindirimi yavaşlatarak tokluk hissini artırır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Ayrıca lif, gastrointestinal sistemi düzenleyerek beyin-bağırsak ekseninin sağlığına katkıda bulunur ve merkezi sinir sisteminin belirli bozukluklarının riskini azaltabilir.
2. Nane Çayı
İyi sağlık için su tüketiminin ne kadar önemli olduğu bir sır değil. Ancak yeterince su içmediğiniz veya egzersiz sonrasında su kaybınızı telafi etmediğiniz günlerde, baş ağrısı geliştirebilirsiniz. Bu, susuzluğun tipik bir işaretidir ve kuru ağız, susuzluk gibi belirtilerle birlikte görülür. Nane çayı, hem lezzetli bir sıvı kaynağıdır hem de canlandırıcı kokusu biraz rahatlama sağlayabilir.
3. Karpuz
Susuzluk nedeniyle oluşan baş ağrısı için lezzetli bir çözüm olarak taze karpuz yiyin. Bu pembe meyvenin yaklaşık %90’ı sudan oluşur, bu yüzden yemek, vücudunuzun sıvı dengesini yeniden sağlamaya ve susuzluğu gidermeye yardımcı olabilir. Ayrıca, karpuz, susuzluk sırasında terleme yoluyla kaybedilen potasyum gibi elektrolitler içerir. Karpuz yemek, su içmenin veya elektrolit sıvıların yerini tutmaz, ancak vücudunuzun sıvı seviyelerini artırmaya kesinlikle yardımcı olabilir.
GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024